
FOOD & FUTURE vol. 6 w Gdańsku
4 lipca, 2024
Ogólnopolski Kazimierski Festiwal Wina 2024
19 lipca, 2024
Cydr w rękach najlepszych sommelierów
Jacek Kulza, sommelier poznańskiej restauracji Concordia Taste, nieraz już pojawiał się w tekstach na naszym blogu i to nie jest przypadek ponieważ prawdopodobnie jak nikt inny wspiera polskie winiarstwo między innymi organizując czwartkowe spotkania „Taste the Wine - degustacje polskich win z Jackiem Kulzą”.
Pfeiffer’s Cider miał przyjemność gościć już na kilku takich smacznych kolacjach degustacyjnych, a tym razem, w ostatni czerwcowy czwartek, dołączyliśmy do piękniejszej części Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, czyli Winnicy Lipka Wielka i Winnicy Niewinne Siostry. Winnice Wielkopolski maja się świetnie i dają nam wyśmienite wina więc to bardzo miłe zaproszenie. Zawsze chętnie pojawiamy się z cydrem na winiarskich wydarzeniach.
Pyszna i piękna degustacja
Dagmara Semrau (Winnica Lipka Wielka) i Joanna Grygier (Winnica Niewinne Siostry) zaprezentowały swoje wina z wielką gracją. Wśród publiczności był nawet Jan Smolis, założyciel Winnicy Smolis słynącej z genialnych win musujących. Cydry Pfeiffer’s również zostały bardzo dobrze przyjęte przez gości, szczególnie cydr spokojny wzbudził duże zainteresowanie. A to wszystko oczywiście w połączeniu z wyśmienitymi daniami szefa kuchni Concordia Taste, Adama Adamczaka. Deska regionalnych mięs i serów, a przy niej przyjemnie schłodzony cydr musujący rosé zadowoliły ponad miarę nasze podniebienia.
I znów cydr rzemieślniczy łączy się w przyjaźni z winem, pojawia się na stołach przy świetnym food pairingu, jest podawany jako aperitif, a także zachwyca smakiem na równi z wytwornymi winami. My w to idziemy i zachęcamy Was do spróbowania.