
Szkolenie ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich
3 lutego, 2025
Sekrety Cydru – Czwartki z polskim winem
23 kwietnia, 2025
Targi polskich win i winnic… i cydru!
Pamiętacie naszą pełną entuzjazmu relację z Targów Wino 2024? No to kolejna edycja pobiła jakiekolwiek oczekiwania i wspomnienia, wystrzeliła przez sufit targowej iglicy i wleciała prosto do historycznej hali numer 4, w której spotkało się 113 wystawców! Zaiste po poznańsku zorganizowana impreza, pełna energii i profesjonalnego podejścia przeszła już do historii ale na długo pozostanie w pamięci i w nogach zwiedzających oraz producentów prezentujących swoje winne, serowe, miodowe i cydrowe rarytasy.

Goście są najważniejsi
A jak jest ich ponad 4000 to potrzeba odpowiedniego przyjęcia jest ogromna. Zaczynając od czwartku 21 marca aż po wieczorne, sobotnie godziny, zwiedzający dzielnie napierali na stoiska winnic z całej Polski. Miałem dosłownie chwilę żeby przebiec się po całej hali i mogę powiedzieć, że frekwencja była znakomita. Stoisko Pfeiffer’s Cider również pękało w szwach, a Wasze uśmiechy po licznych degustacjach dodawały mi energii przez te trzy dni. Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani spróbowali naszych cydrów w różnych odsłonach i udało się Wam zakupić to co trzeba ponieważ lodówka na koniec targów była praktycznie pusta.
Kto odwiedził stoisko Pfeiffer’s Cider?
To tak jak w dowcipie o Chucku Norrisie i pompkach - wszyscy :)
A zaczęło się z wysokiego C, ponieważ zaraz po czwartkowym uroczystym przecięciu wstęgi i otwarciu Targów Wino na cydr rzemieślniczy wpadł sam Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak wraz z całą świtą. Nie odpuściłem okazji do opowiedzenia nie tylko swojej historii cydrowej ale również przekazałem dużo informacji o polskim cydrownictwie. Sącząc zimny, musujący cydr porozmawialiśmy o polskich starych odmianach jabłoni, o wielkopolskich alejach drzew owocowych i o tym czym charakteryzują się cydry jakościowe. A to dopiero początek odwiedzin i degustacji. Byli goście z zaprzyjaźnionych restauracji, sklepów i wine barów, Concordia Taste, Ala Ma Wino, Grono, Piwożyczalnia, Poznaj Wino, Wino Na Kieliszki, Restauracja Autorska czy Republika Róż - dziękujemy, że wpadliście i wspieraliście mnie swoimi uśmiechami. Marcin Kubiak, właściciel Winiarni Pod Czarnym Kotem i Baru Czarny Krokodyl wpadał do nas codziennie, przyprowadzając swoją ekipę na cydrowe lekcje i degustacje. Myślę, że to najlepsza droga do zdobycia wiedzy o produktach, które znajdują się w restauracyjnym menu, a Targi Wino dają taką możliwość. Wśród wielu wystawców przyjął się również zwyczaj, żeby wpaść do mnie na szklaneczkę zimnego, musującego i orzeźwiającego cydru. Na zdrowie!

Po zeszłorocznych odwiedzinach wrócili również studenci winiarstwa z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT w Szczecinie, a to osoby ze zdecydowanie nowoczesnym podejściem do smaków wina i cydru. Przedyskutowaliśmy wrażenia po degustacji cydrów, które dojrzewały od zeszłego roku, spróbowaliśmy nowych smaków i tradycyjnie już zrobiliśmy wspólna fotkę. Super odwiedziny!
Byli również nasi konkursowicze, którzy odebrali cydrowe nagrody. Daniel i Sebastian, jeszcze raz gratulujemy. O tym co ma wspólnego Pfeiffer’s Cider, zespół Queen i MTP pisałem w relacji z Targów Wino 2024 i jak widać warto czytać tego bloga.
Sommelierzy również upodobali sobie nasze stoisko i cydry. Zaprzyjaźniliśmy się podczas rzeczowego szkolenia dla Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, a teraz mogliśmy spotkać się w targowej atmosferze. Można powiedzieć, że poza restauracjami to naturalne środowisko występowania sommelierów:) Alicja Pawlicka, Łukasz Giżelski czy Marcin Piwko regularnie przyprowadzali nowych gości na cydrowe degustacje, Aleks Kubiak, Jacek Kulza - to praktycznie już ambasadorzy i rodzina Pfeiffer’s Cider, a ja spokojnie mogłem zostawiać swój kramik i kranik pod ich opieką:) Jacek wystąpił na targach w dwóch odsłonach, ponieważ po raz pierwszy reprezentował Winnicę Katarzynę, której został właścicielem, a premierę miały jego pierwsze autorskie wina między innymi genialny pet-nat Bóbr (nowe wina z Winnicy Katarzyna noszą właśnie nazwy zwierząt wystepujących w okolicy). W ostatniej chwili odwiedził nas wnikliwy Łukasz Małachowski i Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021. Bez Was nie ma nas - dziękuję! A tak nasze piękne spotkanie podsumował sommelier, winiarski szkoleniowiec i dziennikarz, Maciej Katarzyński - Kolor Wina:
Mikołaj Fajfer - dziękuję za wykłady i pomoc. Twoja wiedza oraz sposób w jaki ją przekazujesz są nieprzeciętne, a Twoje cydry, to polska elita. Polecam wszystkim fanom kraftowego cydru!
Dziennikarze, blogerki i blogerzy. Tak, ta impreza to dla Was raj, kochacie wino i winiarzy, to się czuje. I zawsze miło kiedy ten winny świat udaje się połączyć z cydrowym. Ewa i Wiesław - Trybuszon, Agata - Wine Up, Po.Winni, Bartek Wilczyński - Promotor Kulinarny, wpadajcie jak najczęściej, cydru dla Was nie zabraknie.

Premiery nowych cydrów
Tradycją jest, że na Targach Wino goście mają okazję spróbować premierowych win z różnych zakątków Polski, które nierzadko dostępne są tylko regionalnie. Dla cydru to też jest czas premier ponieważ wiosna to moment butelkowania zeszłorocznych nastawów. Zabraliśmy nową odsłonę cydru spokojnego, był klasyczny musiak i absolutna nowość czyli Amphorae - długo leżakowany cydr w stylu pomarańczowych win, który zrobiliśmy tylko z rajskich jabłek w amforze. Jestem przekonany, że to cydr wyjątkowy i niepowtarzalny, kochaj albo rzuć zamknięte w półlitrowej tokajskiej butelce. Próbowaliśmy z lokalnymi serami, z boczkiem, zabraliście go do swoich domów. Obok tej premiery nikt nie przejdzie obojętnie. Były też degustacje „spod lady” ponieważ mam kolejny pomysł na… Już niedługo się dowiecie:)
A tak wizytę u nas wspomina Tomek Wojtkowski z Centrum Fermentacji LeMag wspierający moje cydrowe poczynania zaczynając od doboru drożdży poprzez ogląd nastawów aż po fachowe badania cydru zanim trafi do Waszych kieliszków:
Cydry od Pfeiffer's Cider nie schodzą z bardzo wysokiego poziomu, tym razem mieliśmy okazję pierwszy raz skosztować cydru z rajskich jabłek. To odmiana o bardzo małych owocach, i bardzo wysokim poziomie tanin. Cydr AMPHORAE dojrzewał w glinianych amforach i ma bardzo złożony profil aromatyczny. Naszym zdaniem jest idealny do food-pairing’u szczególnie z kuchnią azjatycką i wyrazistymi serami.

W wyjątkowym otoczeniu Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy
To nie pierwsza impreza, na której z wielką radością dołączyliśmy do grona wielkopolskich winnic, byliśmy już na Letnim Świętym Marcinie w zeszłym roku, a teraz pod skrzydłami Urzędu Marszałkowskiego stworzyliśmy wspólną wyspę, która moim zdaniem prezentowała się najprężniej wśród wszystkich polskich regionów. Oczywiście Małopolska, lubuskie, zachodniopomorskie czy mazowieckie to również wielka tradycja i niezaprzeczalna jakość ale sercem zostaję w Poznaniu. Targi Wino to również czas promocji naszej nadchodzącej imprezy Winowacje, która odbędzie się 17 i 18 maja na Placu PeWuKa na terenie Miedzynarodowych Targów Poznańskich. To będzie niezwykła podróż niczym po Szlaku Wielkopolskich Winnic połączona z muzyką, teatrem, tańcem i degustacjami wybornych win, cydru i produktów regionalnych. Zarezerwujcie czas na ten majowy weekend!


Spotkania i wykłady na targowej scenie
Deski sceny Targów Wino nie zaznały wytchnienia przez te trzy dni, a to za sprawą licznych wykładów, spotkań i pokazów. Goście chętnie zajmowali miejsca na widowni, żeby posłuchać Sylwi Bonin smacznie mówiącej o winach owocowych, prelekcji Justyny Grzybek z Wine of Poland oraz Anny-Marii Sobczak dotyczącej eksportu polskiego wina, którą prowadziła Katarzyna Piecychna-Odunuga czy Radosława Fronia z Paragrafu w Kieliszku, który jak zwykle fachowo przedstawił temat apelacji win w Polsce. Wielkim i „wystrzałowym” show zaskoczyli nas Marcin Piwko i Jacek Kulza pokazując polskie wina musujące jako alternatywę dla szampana. To prawda, nasze bąbelki zwojują świat.

Czy cydr powinien być na Targach Wino?
Zdecydowanie tak! Dobrze nam razem ale co najważniejsze, goście targów na równi z winem okazują sympatię jabłkowemu trunkowi czego dowodem jest wyprzedany cydr, radość odwiedzających i nawiązane nowe kontakty, które już owocują współpracą. Uważam, że przed kolejną edycją poza konkursem winiarskim powinien odbyć się osobno oceniany konkurs cydrowy. Nagrody w konkursie wino.pl mają duże znaczenie, skutkują dobrymi kontraktami i dobrze by było rozwinąć go o cydrowa dziedzinę. Rozmawiałem z branżowymi fachowcami i są chętni na taki rozwój.
I w tym miejscu chciałbym zakończyć swoją relację dziękując przede wszystkim organizatorom Targów Wino na czele z Dyrektorem Projektu Wojciechem Kokotkiem oraz Dyrektorem Programowym Mirkiem Krasnowskim i Waszym niezastąpionym teamem, Urzędowi Marszałkowskiemu i Wielkopolskiemu Stowarzyszeniu Winiarzy, wiem, że nie tylko ja jestem pod wrażeniem. Dziękuję wszystkim winnicom, miodosytnikom, serowarom, a co najważniejsze gościom, którzy tak licznie odwiedzili nasze stoiska podczas tych trzech targowych dni. Wpadajcie częściej!
Zdjęcia autorstwa Moniki Pasiecznej - FOTOBUENO oraz Piotra Piosika dzięki uprzejmości Targów Wino.