Stworzyliśmy dla Was poradnik, cydrową instrukcję, więc jeśli nic jeszcze nie wiecie o cydrze, a chcielibyście dobrze go zaprezentować swoim klientom, poczęstować przyjaciół czy też sami macie ochotę spróbować tego jabłkowego trunku, to nie mogliście lepiej trafić. Obok wina, cydr jest idealnym partnerem kulinarnym zarówno jako aperitif, jak i element food pairingu. Wytrawny, rzemieślniczy cydr będzie doskonały z ostrygami, do owoców morza, wędzonej ryby czy też do deski długodojrzewających serów, a to dopiero początek smacznej listy. Właściwie to nic nas nie ogranicza.

CO TO JEST CYDR?

W najogólniejszym ujęciu cydr to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego soku jabłkowego. I tyle moi drodzy, czyż nie przypomina to sposobu powstawania wina? Oczywiście po drodze musimy dobrać odpowiednie, stare i szlachetne odmiany jabłek najlepszych na cydr, by podczas fermentacji wykorzystać ich walory smakowe i aromatyczne, kwasowość, taniczność, zawartość cukru, a nawet goryczkę. Istotna dla naszej produkcji jest także ekologiczna, naturalna uprawa owoców. Jakościowe cydry Pfeiffer’s są wytrawne i orzeźwiające. Koniecznie zapoznajcie się z procesem wyrobu cydru Pfeiffer'snaszymi cydrami rzemieślniczymi.

Z CZYM PODAWAĆ CYDR?

Poniżej zamieszczamy dla Was nasze propozycje z czym podawać cydr, są to oczywiście kulinarne sugestie, które sami możecie rozwijać.

IDEALNY PRZY KOLACJI Z OWOCÓW MORZA

I Z WĘDZONĄ RYBĄ

NIEODŁĄCZNY SĄSIAD DESKI DŁUGODOJRZEWAJĄCYCH SERÓW

DO GRILLOWANYCH LEKKICH MIĘS

I WARZYW

IDEALNY DO TAPASÓW

DO SUSHI I KUCHNI AZJATYCKIEJ

ŚWIEŻY I ORZEŹWIAJĄCY

TEMPERATURA SERWOWANIA

Nasz cydr spokojny jest jak białe wino, niektórzy porównują go do młodego rieslinga, prawdopodobnie przez nuty antonówki więc powinien być delikatnie schłodzony, a nie zmrożony, wtedy może tracić swoje aromaty a tego nie chcemy, ponieważ są niesamowite.

Natomiast cydr musujący Pfeiffer’s powstał w wyniku naturalnej refermentacji w butelce, ma bąbelki, czasami nieokiełznane jak szampan więc proponujemy porządnie schłodzić go w lodówce, a potem cieszyć się orzeźwieniem w upalny dzień.

WYBIERZ CYDR DLA SIEBIE

To od Was zależy jaki cydr dobierzecie do swoich potraw, musujący o szampańskim charakterze do ostryg czy spokojny, o winnych aromatach do wędzonej ryby, każde podniebienie jest inne. Zapraszamy więc do stołu, będzie dobry cydr.