Szkolenia i degustacje cydrowe – Wine Garage Kraków
1 maja, 2024Concordia Taste - miejsce na dobry festiwal
Kiedy za organizację festiwalu wina bierze się ekipa z Concordia Taste w Poznaniu, do tego pojawia się na nim Robert Makłowicz, który osobiście dobiera wina na degustację, za kuchnię odpowiada szef Adam Adamczak, a nad wszystkim czuwa sommelier nad sommelierami Jacek Kulza, to może zakończyć się tylko wielkim sukcesem. I tak też było podczas majowego weekendu na placu przy Concordia Design, centrum kreatywności i biznesu.
Zdjęcia: Mateusz Gzik Fotografia
Poznaj - miejsce na dobry cydr
Kolacja degustacyjna z selekcją polskich win, speed tasting i wielka feta przed budynkiem Concordia Design, winnice z całej Polski, koncert Marii Sadowskiej, a nawet licytacja charytatywna… wspaniale, ale co my mamy z tym wspólnego?! Oczywiście, byliśmy tam z cydrem Pfeiffer’s, nie mogliśmy przecież odrzucić takiego zaproszenia. Dziękujemy. Obok świetnych polskich win z Wielkopolski, województwa lubuskiego, zachodniopomorskiego, dolnośląskiego, śląskiego, Podkarpacia, łódzkiego, lubelskiego i świętokrzyskiego, nie mogło zabraknąć również cydru i lokalnych rzemieślniczych produktów, które bardzo docenił sam Robert Makłowicz. Koniecznie obejrzyjcie video z tego spotkania!
Zdjęcia: Flash Group
Poznaj - miejsce dla sztuki
Cydr nie był jedynym powodem, dla którego zaproszono mnie do Concordii, ponieważ do festiwalowej scenerii dołączył również Teatr Asocjacja 2006 ze swoimi obiektami oraz aktorami. Na tak „poznańskim” wydarzeniu nie mogło zabraknąć pegazów oraz kolorowych szczudlarek. Nasze działania opisywałem już przy okazji wpisu o magicznej premierze w Winnicy De Sas. Jak widać sztuka, wino i cydr są nierozłączne.
Zdjęcie: Agnieszka Błaszczyk
Sabrage - szablowanie cydru
Zwyczaje napoleońskich husarów na stałe pojawiają się jako element degustacji win musujących i szampanów w Concordia Taste. Jacek Kulza do perfekcji opanował władanie szablą. Ale kto by pomyślał, że nasz cydr z jabłek czerwonomiąższowych również trafi pod sommelierskie ostrze. Wyszło wybuchowo i niesamowicie!