Jabłka na cydr - najlepsze są stare odmiany

Podstawą naszych cydrów są ekologiczne, certyfikowane jabłka, które zbieramy ręcznie w sadach BiGrim położonych w nadwiślańskim pasie żyznych gleb wapiennych, pomiędzy Sandomierzem a Puławami. Czyste powietrze i grunt bogaty w minerały sprawiają, że owoce są pyszne i zdrowe. W uprawach stosowane są jedynie naturalne środki wspierające rozwój ekologicznych owoców. Większość jabłoni została zasadzona w poprzednim wieku, a niektóre z nich już nawet w latach 70-tych XX wieku. Szara Reneta, Fantazja, Grochówka, Gold Milenium to tylko początek tej soczystej listy.

Nasz przepis na cydr

Uprawa w sadach przebiega pod ścisłym nadzorem doświadczonych właścicieli firmy BiGrim, którzy przywiązują ogromną wagę do ekologii i świadomego odżywiania oraz są specjalistami w dziedzinie zrównoważonego rozwoju. Opierając się na tej wiedzy, wspólnie dobieramy gatunki jabłek tak, aby uzyskać sok odpowiedni na cydr. Zależy nam na zachowaniu odpowiedniej kwasowości, właściwego poziomu cukru oraz jakże ważnych w naszych cydrach aromatów. Kiedy przychodzi jesień, wspólnie uczestniczymy w zbiorach, czerpiąc ogromną radość ze spotkania i wspólnej pracy.

Fermentacja cydru i leżakowanie

Każdy nasz cydr przed zabutelkowaniem leżakował sześć miesięcy w kadziach Winnicy De Sas, w Dolinie Baryczy. Tam jest muzyka, tam jest sztuka, jest spokój, są rowery, a nad udaną fermentacją czuwają gęgawy, łabędzie krzykliwe, krakwy, bociany czarne, błotniaki stawowe, żurawie, zimorodki, dzięcioły i brzęczki.

Człowiek, pasja i pierwszy cydr rzemieślniczy

Za Pfeiffer’s Cider, jak za każdym produktem rzemieślniczym, stoi człowiek i jego pasja. Cydr Pfeiffer’s tworzy aktor poznańskich teatrów awangardowych i ulicznych, Mikołaj Fajfer. Wieloletni pobyt w spektakularnej krajobrazowo Szkocji, liczne wycieczki w dzikie i pełne natury Highlandy, degustacje w cydrowniach i destylarniach zainspirowały Mikołaja do stworzenia autorskiego, w pełni naturalnego, wytrawnego cydru Pfeiffer’s. Po drodze pojawiła się opuszczona aleja starych jabłoni, głównie z odmianą Grochówki, a stąd wystarczył już tylko krok do pierwszego cydru jabłkowego.