Magiczna premiera Pfeiffer’s Cider
20 czerwca, 2023Cydr, sery i ostrygi na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku
17 sierpnia, 2023Pfeiffer’s Cider wśród tylu gwiazdek Michelin? Tak, to nie sen! Na zaproszenie magazynu FOOD & FRIENDS mieliśmy przyjemność uczestniczyć w wydarzeniu Food & Future vol. 3, które odbyło się w restauracji Cucina w poznańskim City Parku.
Podczas kolacji degustacyjnej naszym podniebieniom kulinarny błogostan zgotowali wybitni szefowie kuchni Giovanni Solofra z dwugwiazdkowej Tre Olivi, Paul Ivic z wiedeńskiej TIAN Restaurant uhonorowanej czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin, Przemek Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 mogącej się pochwalić dwoma gwiazdkami Michelin, Michał Kuter z jednej z najbardziej uznanych w Wielkopolsce restauracji A Nóż Widelec, Artur Szwacki z restauracji Cucina i Filip Cwojdziński z TU.REStAURANT z tytułem Bib Gourmand. Pojawienie się w Poznaniu pierwszej gwiazdki Michelin, którą otrzymała restauracja Muga, świętowaliśmy w towarzystwie Antonius Caviar, win LaMia i Spier oraz piwa i wódki BUH.
Zatrzymajmy się na chwilę przy potrawach, których spróbowaliśmy tamtego wieczoru. Zacznijmy od selera, groszku i bergamotki, którą zaproponował Paul Ivic, następnie fileto al pepe verde z boczniaka i paparuol eaulive czyli delikatny kurczak z sosem paprykowym w wykonaniu Giovanniego Solofry. Gospodarz wieczoru Artur Szwacki, szef kuchni restauracji Cucina, podał wieprzowinę złotnicką, rabarbar, czosnek niedźwiedzi i puree drożdżowe, a Przemek Klima przygotował ravioli z karczochami, cukinią, fondue serowym i letnią truflą. Na koniec spróbowaliśmy kaczki z czerwona kapustą, wiśnią, ciastem brick i sosem jus, na tym talerzu swój geniusz połączyli Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec i Filip Cwojdziński z TU.REStAURANT. Wrażenia były niezapomniane. Naszym zdaniem to idealne potrawy do połączenia z cydrem.
Ten wieczór był wyjątkowy jeszcze z jednego powodu. Cydrów Pfeiffer’s spróbował szef kuchni pierwszej w Warszawie restauracji z gwiazdką Michelin, Andrea Camastra, który znajduje się na liście „100 Best Chefs in the World”. Andrea był zachwycony i zabrał nasze butelki na degustację do Nuty. Wychodzi na to, że cydr i fine dining to niedaleka przyszłość.
Cydry Pfeiffer’s serwował gościom Michał Smotr, który zabłysnął swoją wiedzą i wprawą sommelierską. Dziękuję.
Jesteśmy niezmiernie wdzięczni redaktorom naczelnym wydawnictwa FOOD & FRIENDS Camilli Hultqvist i Igorowi Grzeszczukowi oraz Magdalenie Kaczyńskiej. Dobrze mieć tak wspaniałe wsparcie szczególnie na początku naszej cydrowej drogi.
Koniecznie przeczytajcie artykuł pióra Magdaleny Kaczyńskiej / FOOD & FRIENDS dotyczący tego smacznego wydarzenia oraz zajrzyjcie do obszernej relacji zamieszczonej w 60. edycji FOOD & FRIENDS.
Zdjęcia: Małgorzata Opala