Letni Święty Marcin 2024. Jesteśmy częścią Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
25 czerwca, 2024Taste the Wine – Concordia Taste
10 lipca, 2024Przeprowadzka do Gdańska
A może przeprowadzimy się do Gdańska skoro spędzamy tam więcej czasu niż w domu? Trójmiasto daje nam wiele powodów do ogromnej sympatii, a w ostatnią niedzielę czerwca dotarliśmy na absolutne wyżyny kulinarne i to za sprawą najlepszych, gwiazdkowych szefów kuchni z Polski i z zagranicy. Organizatorzy, magazyn FOOD & FRIENDS, nie bez powodu wybrali właśnie Gdańsk jako miejsce na ten wspaniały bankiet. Otóż trójmiejskie restauracje dołączyły niedawno do tych, które ocenił Przewodnik Michelin.
Szczyty kulinarne nad morzem
Wyróżnieni laureaci pojawili się tego wieczoru w Hotelu Hilton i zgotowali nam ucztę jakiej nie mogliśmy sobie nawet wymarzyć. Dominik Karpik z Mercato jako gospodarz wieczoru stanął na wysokości zadania w mistrzowskim stylu, a towarzyszyli mu goście specjalni: Sebastian Frank z berlińskiej restauracji Horváth, która na swoim koncie ma dwie gwiazdki Michelin oraz jedną zieloną, nasz ulubiony Andrea Camastra z Nuty, Antonio Arcieri z ARCO by Paco Pérez, Jacek Koprowski z gdańskiej Fino oraz Rafał Koziorzemski z sopockiego Fishermana.
Zdjęcia: Małgorzata Opala
Cydr z paprykarzem i Mikołaj na scenie
Już po raz czwarty miałem przyjemność przejąć stery za mikrofonem i poprowadzić sceniczną część wydarzenia FOOD & FUTURE, rozmawiając z szefami o ich pasji i przedstawiając na gorąco wspaniałości, które pojawiały się na talerzach. A było w czym wybierać. Szczawiowa - przewrotna nazwa na molekularne dzieło Camastry, ostryga w kiszonym barszczu, którą podał Antonio Arcieri, konfitowany seler z kremem z borowików od Sebastiana Franka, czy sztandarowe dzieło Rafała Koziorzemskiego czyli paprykarz. Ten ostatni idealne nadaje się do popicia naszym cydrem spokojnym. Przy okazji wizyty w Sopocie zajrzyjcie do Fishermana, to jedno z miejsc gdzie napijecie się Pfeiffer’s Cider.
Zdjęcia: Małgorzata Opala
Nasze stoisko odwiedził sam mistrz Andrea Camastra, z którym poznaliśmy się już jakiś czas temu, a przy okazji sprawdziliśmy czy do twarzy nam z czerwoną tabliczką Przewodnika Michelin. Co myślicie?
Dziękujemy za to wyjątkowe zaproszenie, było nam niezmiernie miło stanąć ponownie obok win Penfolds, whisky Glenfiddich czy Pasieki Rodziny Sadowskich. To wspaniałe wyróżnienie.
Zdjęcie: Małgorzata Opala, dziękujemy :)