

- Rocznik - 2024
- Jabłka - Szara reneta, złota reneta, idared, fantazja
- Region - Wojciechów, powiat opolski. BiGrim - Ekologiczne sady rodziny Maryniowskich.
- Temperatura serwowania - 10°C
- Przechowywać schłodzony
- Pojemności - 330 ml oraz 750 ml
- Alkohol - 7 % obj.
- Maceracja na płatkach ekologicznej róży
Jabłko i róża zamknięte w butelce

Nasz półwytrawny cydr zawdzięcza swój niepowtarzalny różany aromat trzytygodniowej, zimnej maceracji płatków ekologicznej róży, które zostały poddane procesowi liofilizacji, aby nie straciły swoich właściwości zapachowych. Odrobina słodyczy nadaje cydrowi cielistości, a musowanie przynosi orzeźwienie i lekkość.
Tak jak w przypadku pozostałych cydrów Pfeiffer’s dobraliśmy szlachetne, stare odmiany polskich jabłoni takich jak szara reneta, złota reneta oraz fantazja, a cydr leżakował 12 miesięcy w kadzi.
Deserowa klasyka

Pieczone jabłko z dodatkiem konfitury z płatków róży to deserowy klasyk i połączenie bardzo przez nas lubiane, dlaczego więc nie spróbować cydru, który przypomni nam smaki z dzieciństwa. Takie jabłka możemy upiec na ognisku podczas jesiennego spotkania w ogrodzie, a jeśli pogoda nam nie po drodze to wystarczy kuchenny piekarnik. Oczywiście tak jak w przypadku naszych cydrów najlepszy efekt dadzą stare odmiany jabłoni. Smacznego.
Skąd ten aromat? Zimna maceracja

Przed dodaniem płatków róży do naszego leżakującego cydru musimy je najpierw wysuszyć ale aby nie traciły swoich właściwości aromatycznych i koloru stosujemy metodę liofilizacji czyli tak zwanego suszenia sublimacyjnego, a prosto mówiąc wymrażania płatków i doprowadzania do przejścia lodu bezpośrednio w parę wodną pomijając etap ciekły.
Dopiero potem dodajemy płatki do cydru i czekamy trzy tygodnie aż oddadzą to co najlepsze. To właśnie nazywamy maceracją.
Róża na medal

Największą nagrodą są dla nas uśmiechy zadowolonych gości podczas degustacji i festiwali ale lubimy jak nasze cydry stają również na podium i otrzymują medale. Wtedy wiemy, że doceniają nas fachowcy z branży, a nasza praca, nowatorstwo i poszukiwania nie idą na marne. W 2025 roku cydr różany otrzymał brązowy medal na 17 Konkursie Polskich Win i Cydrów Enoexpo 2025 w Krakowie.
Więcej różu!

Różany cydr Pfeiffer’s podobnie jak pozostałe propozycje ubraliśmy w starannie zaprojektowaną szatę graficzną. Różową oczywiście. Mamy piękną różową etykietę z laminatem soft touch, do którego można się przytulać i mamy różowy kapselek, na którym jak zwykle widnieje maskotka Pfeiffer’s czyli przyjazny szczurek. Cieszy oko, prawda?


