

- Rocznik - 2023
- Jabłka - Rajskie jabłka
- Region - Wojciechów, powiat opolski. BiGrim - Ekologiczne sady rodziny Maryniowskich.
- Temperatura serwowania - 10°C
- Przechowywać schłodzony
- Pojemności - 500 ml
- Alkohol - 8 % obj.
- Fermentacja spontaniczna
Cydr jak wino pomarańczowe

Bardzo charakterny, wytrawny, bliski naturalnym winom pomarańczowym, cydr spokojny, który według najlepszych polskich sommelierów idealnie łączy się z długodojrzewającymi serami. To pełen tanin, leśnych i korzennych aromatów, naturalny cydr rzemieślniczy z nutami ziemistymi, dymnymi jak również owocowymi. Doskonały na zimowe degustacje z tłustymi i ziołowymi potrawami.
Dzięki dzikiej fermentacji w amforze nasz cydr nabrał winnego charakteru zarówno jeśli chodzi o aromaty jak i smak.

Czy rajskie jabłka nadają się na cydr

Rajskie jabłka - witaminowa bomba, źródło antyoksydantów, pomocne dla cukrzyków i w nadciśnieniu. Idealne do kompotów, dżemów. Pełne tanin i bardzo aromatyczne.
Rajskie jabłka są używane przez niektórych cydrowników jako dodatek do cydrów ze względu na wysoką zawartość garbników. Postanowiliśmy zaeksperymentować i odkryć możliwości fermentacyjne tych jabłek bez łączenia ich z innymi odmianami. Na dodatek przeprowadziliśmy całkowicie naturalną fermentację w amforze, bez jakichkolwiek dodatków.

Amfora - antyczny sposób wytwarzania cydru

Amfora - antyczne naczynie wypalane z gliny znane od X w. p.n.e. w Grecji oraz w kulturze rzymskiej, które służyło do transportu i przechowywania żywności, owoców i wina.
Kinetyczne właściwości amfory zdecydowanie wpływają na sposób w jaki fermentuje się w niej wino czy cydr. Poza tym jest w amforach ta antyczna magia, która sprawia, że powstające cydry są niepowtarzalne.
Winnica De Sas, w której tworzymy cydry Pfeiffer’s jest znana głównie z nisko ingerencyjnych win fermentowanych w gruzińskich kwewri oraz w amforach. Twórcą tych antycznych naczyń jest przyjaciel winnicy, gruziński artysta wykładający na wrocławskiej ASP, Leri Papidze.

Cierpliwość podczas produkcji cydru

Po fermentacji i prawie rocznym dojrzewaniu w amforze cydr trafił do butelek, a następnie do piwniczki gdzie „układał” się jeszcze przez kolejne pół roku. Uznaliśmy, że odpowiednia kwasowość daje naszemu cydrowi Amphorae idealne warunki do leżakowania. To nauczyło nas też cierpliwości ponieważ jednym z najważniejszych czynników podczas produkcji wina i cydru jest właśnie czas. Teraz jest gotowy do podania.

Jakość tkwi w szczegółach

Do cydru Amphorae użyliśmy półlitrowych butelek w stylu tokaj, a zamknęliśmy je korkiem ozdobionym logo Pfeiffer’s Cider. Koniecznie sprawdźcie jak powstało logo z Flecistą z Hameln.
Nasze korki mają gwarancję braku TCA co chroni cydry przed zakażeniem chorobą korkową. Wiecie, że nawet do 7 % win na całym świecie może posiadać taką wadę? To bardzo istotne dla nas aby dostarczyć Wam szlachetny i jakościowy produkt.