
Master Chef 4 Dogs
11 września, 2023
Świętujemy w Restauracji i Hotelu Sezony
5 października, 2023Pfeiffer’s Cider z wielką radością i dumą trafia do nieziemskiej karty restauracji Nuta, autorskiego konceptu kulinarnego, który stworzył w Warszawie Andrea Camastra, znajdujący się na liście „100 Best Chefs in the World” prestiżowego francuskiego magazynu “Le Chef”.

Z Andrzejem spotkaliśmy się podczas świetnego eventu organizowanego przez magazyn Food&Friends, piliśmy cydr, delektowaliśmy się wspaniałymi potrawami tworzonymi przez najlepszych szefów kuchni z całego świata, a przy okazji miałem przyjemność prowadzić imprezę na scenie. Ten wieczór przejdzie do historii! Dziękuję za zaufanie!

Na zdjęciu od lewej Giovanni Solofra (Tre Olivi), Mikołaj Fajfer (Pfeiffer's Cider) i Andrea Camastra (Nuta Restaurant)
Andrea Camastra, kiedy napił się mojego cydru powiedział, że to najlepszy polski cydr jakiego próbował. Wyobraźcie sobie jak w tym momencie wyskakuję na orbitę z radości! Oczywiście droga do menu Nuty była nieco dłuższa, ponieważ selekcją win w tej wybitnej restauracji zajmuje się Head Sommelier Mateusz Dobrzykowski, szanowany przeze mnie za drogę, którą podąża i ogromną winiarską wiedzę. I to w dużej mierze od Mateusza zależało czy Pfeiffer's Cider trafi do kieliszków w jedynej restauracji w Warszawie z Gwiazdką Michelin.

Historia Michelin Guide sięga roku 1889 kiedy to bracia Andre i Edouard Michelin założyli fabrykę produkującą opony, a następnie stworzyli przewodnik sugerujący między innymi gdzie zatankować i w którym hotelu najlepiej się zatrzymać podczas podróży. I tak od darmowego magazynu, który służył do podpierania warsztatowych ławek, Michelin Guide, w oparciu o zasadę „człowiek szanuje tylko to, za co płaci” stał się prestiżowym przewodnikiem nagradzającym swoimi gwiazdkami wybitne fine diningowe restauracje. Szefowie kuchni z całego świata pracują nad kreacją wybitnych potraw i poświęcają lata praktyki nad stworzeniem oryginalnego menu, które będą mogli oznaczyć szyldem Michelin Star. I dlatego jest mi bardzo miło gdy jeden ze stu najlepszych szefów kuchni na świecie częstuje swoich gości cydrem Pfeiffer’s.