
Ogólnopolski Kazimierski Festiwal Wina 2024
19 lipca, 2024
Szkolenie ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich
3 lutego, 2025Cydr, wino i ser
Kiedy na imprezowym horyzoncie pojawia się festiwal sera i wina to może oznaczać tylko jedno. FETA! I my z wielką radością do takiego wydarzenia dołączyliśmy, tym bardziej, że odbyło się na rynku jednego z naszych ulubionych miast, czyli Wrocławia. W pierwszy sierpniowy weekend, dokładnie 2-4.08.2024 odbył się Festiwal Wina i Serów, Feta. Czy ser i cydr pasują do siebie? Przekonajcie się sami.
Cydr i kulinaria
Jeśli zastanawiacie się czy cydr dobrze łączy się z kuchnią to zachęcamy Was do odwiedzenia właśnie takich festiwali jak FETA lub restauracji, które serwują cydr w swoim menu. Wrocław to bardzo dobre miejsce aby przekonać się o tym na własnym podniebieniu ponieważ Pfeiffer’s Cider zagościł już w kilku wyjątkowych restauracjach. Ale zostańmy teraz na rynku ponieważ to tutaj zjechali się najlepsi polscy serowarzy, winiarze, miodosytnicy i cydrownicy, a także branżowi goście i niesamowita publiczność. Kuchnia azjatycka, włoska, polska tradycja - zrobiło się smacznie, aromatycznie, kolorowo i bardzo wesoło, też za sprawą świetnej organizacji tego wydarzenia.
Cydr, miód pitny i Mariusz Kapczyński
W świecie winiarskim nikomu nie musimy przedstawiać świetnego dziennikarza, krytyka i jurora Mariusza Kapczyńskiego, ale okazuje się, że redaktorowi naczelnemu serwisu Vinisfera jest również blisko do cydru. W ostatni dzień festiwalu zostałem wywołany na scenę wraz z producentem miodu pitnego Quantum Satis, Andrzejem Kozakiem. Odbyliśmy w trójkę świetną rozmowę o produkcji, o pasji, o rynku rzemieślniczym w Polsce, moderowaną oczywiście przez prowadzącego redaktora. Przy okazji, poza cydrami i miodami pitnymi, zabraliśmy na scenę sery z zaprzyjaźnionej Sernicy Dolnośląskiej, a publiczność mogła przekonać się podczas degustacji co to znaczy idealny trunek do długodojrzewających serów. Smacznego.
Odwiedziny i zakupy
Wrocławski rynek i miasto samo w sobie są często odwiedzane przez zagranicznych turystów. Nie dziwi mnie to ponieważ sam uwielbiam tu przyjeżdżać, nie tylko przy okazji cydrowych szkoleń i dostaw, ale również koncertowo i teatralnie. Nasz kramik pękał w szwach od rozmów, spotkań i licznych odwiedzin. Okazuje się, że cydry pojechały na Florydę, do Szwecji, Hiszpanii i Francji i pomimo, że wymienione miejsca mają swoją długą historię w produkcji alkoholu, w tym cydru, to Pfeiffer’s Cider zyskał uznanie podczas degustacji. Niestety nie mogłem być z Wami w sobotę ponieważ pojechałem do Głogowa zagrać przedstawienie z Teatrem Asocjacja 2006 i spalić żyrafę:) Myślę, że Adrian godnie mnie zastąpił i dobrze spędziliście czas. Dziękuję.
Kupujcie regionalnie i rzemieślniczo
Organizacja festiwali, które pokazują gościom produkty regionalne, często niedostępne w sprzedaży sieciowej, to świetna droga do zapoznania klientów ze zdrową żywnością wytwarzaną z pasją i szacunkiem do natury oraz konsumentów. Cydr rzemieślniczy również wpisuje się w taką niszę więc jeśli macie ochotę nas poznać to proponujemy odwiedzać targi, festiwale i imprezy, na których się pojawiamy. Przykładamy ogromną uwagę i wkładamy całą swoją energię w to aby począwszy od doboru owoców poprzez produkcję aż do samego opakowania stworzyć wyjątkowe cydry, które znajdą się w Waszych kieliszkach. Z chęcią opowiemy o swojej historii, o cydrze, pokażemy różnice pomiędzy kraftem, a produkcją przemysłową, a Wy dowiecie się jak jeść i żyć zdrowiej. Zapraszamy.
Zdjęcia: Anna Staśto i Mario Li, pięknie dziękujemy za odwiedziny i smaczne obrazy!