
Zbiory w sadach BiGrim 2024
14 września, 2024
Szkolenie ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich
3 lutego, 2025
Czy cydr pasuje do karnawału?
Niejednokrotnie pisałem już o zaletach cydru pod kątem food pairingu, nieraz wspominałem też o miejscu cydru w fine diningu. Cydry Pfeiffer’s znalazły się na stołach świetnych restauracji, podawane do dań najlepszych szefów kuchni nie tylko z Polski. A co z czasem, kiedy praktycznie cały świat celebruje wielką fiestę? Czy cydr nadaje się również do picia w karnawale? Jestem za, a argumentów jest wiele, niech jednak jednym z najważniejszych będą bąbelki! Oczywiście nie podejmuję walki z szampanem, ale orzeźwiający charakter cydru zdecydowanie powinien wypełnić karnawałowe szkło, nie mówiąc już o koktajlach, w których nasze cydry znajdują coraz częstsze zastosowanie.
Niezywkła włoska kuchnia
Magazyn FOOD & FRIENDS prawdopodobnie podziela naszą opinię o łączeniu cydru z karnawałem ponieważ 27 stycznia zostaliśmy zaproszeni do Hotelu Sheraton Grand w Warszawie na niezwykłe kulinarne wydarzenie Carnevale Eataliano, podczas którego wybitni włoscy i polscy szefowie kuchni zaserwowali nam nieziemską ucztę. Pod kulinarną i organizacyjną opieką szefa Marcina Sasina z restauracji Cucina Mia, goście wydarzenia stworzyli dania, które zachwyciły swoją prezencją, smakiem i oryginalnością. Gospodarz wieczoru podał krewetki sycylijskie z żelem z bergamotki i majonezem z zielonego pieprzu, a to dopiero początek kulinarnego szaleństwa. Na włoskim wieczorze nie mogło zabraknąć bliskiego naszemu sercu Andrei Camastry z restauracji Nuta, który poczęstował nas wariacją na temat caprese, potem na talerzach pojawiła się soczewica z kawiorem i cynamonem autorstwa samego Matteo Baronetto z restauracji Del Cambio założonej w 1757 roku! Zachwycił również polsko-włoski akcent, a właściwie poznańsko-włoski, ponieważ spod ręki Artura Skotarczyka z restauracji Muga wyszło genialne gnocchi z topinamburu z grzybami.
Oscary, Martin Scorsese i cydr?
Muszę wspomnieć również o restauracji Condividere, w której szefem kuchni jest Federico Zanasi. Historia tego miejsca jest zachwycająca i bliska również mojemu aktorskiemu sercu. Wyobraźcie sobie, że wystrojem turyńskiej restauracji zajął się sam Dante Ferretti, laureat trzech Oscarów współpracujący między innymi z Martinem Scorsese, Federico Fellinim, Timem Burtonem czy Davidem Cronenbergiem. Federico Zanasi przygotował risotto gotowane w wywarze z pieczonego kurczaka i czarną truflą, a ja z racji, że byłem zajęty na scenie, otrzymałem talerz od samego mistrza. Tak się dba o swoich gości! Dziękuję.
Sommelierzy, gondolierzy
OK, wracamy do cydru, który miał być bohaterem naszej karnawałowej zabawy. No i zdecydowanie był, a to za sprawą dwóch panów, których za bardzo nie trzeba przedstawiać w winiarskim świecie. Za sterami naszej cydrowej gondoli stanął sam Jacek Kulza, sommelier restauracji Concordia Taste w Poznaniu, a wspierał go z wenecką pieśnią na ustach Aleksander Kubiak, obecnie dbający o winne doznania w poznańskim Porcie Sołacz. Piękni z nas gondolierzy. Osobiście postarałem się o odpowiedni wystrój stoiska tworząc nowy kolaż z weneckim kotem, przywdzialiśmy też stroje włoskich „boaterów”, słomkowe kapelusze, czerwone chusty i koszule w paski. Jednym słowem Carnevale Eataliano w pełnej odsłonie. Panowie, dziękuję Wam serdecznie za tą robotę, nikt lepiej od Was nie poczęstowałby gości cydem Pfeiffer’s.
Cydr z amfory po raz pierwszy publicznie
Przy okazji zabraliśmy ze sobą nasz nowy cydr Amphorae i myślę, że włoskie klimaty jak najbardziej sprzyjały premierze cydru, który powstał z rajskich jabłek w amforze. Jego kulinarny charakter wpasowuje się idealnie do dobrze doprawionych dań, o czym przekonali się nasi goście. Oczywiście dla sympatyków delikatniejszych smaków serwowaliśmy też wytrawny cydr spokojny oraz orzeźwiający cydr musujący. Nie zabrakło gości z dobrych restauracji, które przekonujemy do cydru, a przy naszym barze pojawił się sam Marcin Chyliński z Piwnicy Dobrych Win.
Nasze początki z FOOD & FRIENDS
Wspominam naszą pierwszą imprezę z Magazynem FOOD & FRIENDS, która odbyła się w poznańskim City Parku, cydr trafił wtedy „na salony”, a spróbowali go najlepsi szefowie kuchni. Nasze stoisko odwiedził Andrea Camastra, a po jakimś czasie Pfeiffer’s Cider był serwowany do food pairingu w Restauracji Nuta. Czy można było sobie wymarzyć lepszą historię? Za każdym razem kiedy pojawiamy się na wydarzeniach Food & Future jesteśmy pod wrażeniem nie tylko jakości kulinarnej ale również podziwiamy kunszt organizatorski i pomysły twórców tych imprez. Nie możemy się już doczekać kolejnego spotkania.

Zdjęcia: Małgorzata Opala, FOOD & FRIENDS. Dziękujemy.
Campari, whisky i Pfeiffer's Cider
Idziemy z naszym cydrem przez świat dochodząc do wniosku, że jest to trunek idealny na różne okazje. Niska zawartość alkoholu, świeżość, smak, to wszystko powoduje, że cydr świetnie przyjmuje się na restauracyjnych stołach i jesteśmy przekonani, że karnawał to dobry czas również dla cydrowych bąbelków tym bardziej, że w tej odsłonie Pfeiffer's Cider stanął obok klasyków takich jak Campari i whisky Glenfiddich.
